Јубилеји

70 година од оснивања Архива

На Дан Архива, 21. јануара 2020. године, Архив Југославије је обележио 70 година од оснивања. Тим поводом штампано је репринт издање публикације о историјату зграде у којој је Архив смештен од 1969. године, као и друго допуњено издање монографије о 70 година Архива Југославије. Постављено је платно на централном делу фасаде са обележјима Архива, затим мања поставка у двoришном простору која говори о државним обележјима Југославије и ретроспектива одабраних изложби које је Архив припремио и приказао у задњих 10 година.

Присутнима се на свечаности прво обратио директор Архива др Милан Терзић изневши податке о оснивању Државне архиве ФНРЈ 1950. године, промени назива у Архив Југославије, проглашењу зграде у којој је смештен за споменик културе 2007, богатству 40 км архивске грађе коју баштини Архив за период постојања југословенске државе од њеног настанка 1918. па све до 2006. године, са 874 фонда и 83 збирке, који говоре о држави која више не постоји, а коју су обележиле првенствено две личности - краљ Александар Карађорђевић и Јосип Броз Тито, и без које се не може сазнати историја 20. века.

Говорећи о броју домаћих и страних истраживача који на годишњем нивоу прођу кроз читаоницу Архива и библиотеку, која броји 25 хиљада наслова, броју дипломских радова, монографија и књига насталих на основу архивске грађе Архива Југославије, захвалио се Министарству културе и информисања на бризи коју испољава према овом архиву.

Узевши реч на овој свечаности Дејан Масликовић, помоћник министра културе и информисања у Влади Републике Србије, поручио је да је Архив врло значајна институција, која представља сећање на један период у свеукупној историји Србије када смо нашу државност делили са другим народима, истакавши да је Архив Југославије један од најзначајнијих архива које имамо и да његова грађа представља спону на основу које можемо да градимо успешне односе у региону и проводимо процес сукцесије.
Изложбена поставка ће посетиоцима бити доступна до краја фебруара 2020. године, сваког радног дана 09-16 часова.

60 година од оснивања Архива

Архив Југославије обележио је 60 година од оснивања 22. јануара 2010. године у присуству бројних званица: Небојише Брадића, министра културе Републике Србије, принца Александра Карађорђевића и принцезе Катарине, амбасадора Руске Федерације, Египта, Мексика, Алжира, представника амбасада Кореје, Кине, САД, Норвешке, Бугарске и БиХ, представника Федералне архивске агенције Руске Федерације, Института за славистику Руске академије наука и Државног архива Руске Федерације, директора и заменика директора Архива Републике Српске, колега из Републике Србије и поклоника историјске науке. Скуп је отворио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива, који је говорио о раду Архива у протеклих 60 година.

Скуп су поздравили представници архива из Русије др Андреј Артизов, руководилац Федералне архивске агенције Руске Федерације, др Константин Никифоров, директор Института за славистику Руске академије наука и др Сергеј Мироњенко, директор Државног архива Руске Федерације.
Професор др Љубодраг Димић преdставио је четврту књигу едиције Извори за историју међународних односа 1930-1940, Извештаји Министарства иностраних послова Краљевине Југославије за 1933. годину коју су приредиле Нада Петровић и Јелена Ђуришић.

Министар културе Републике Србије Небојиша Брадић, у свом обраћању скупу истакао је да "Југославију данас можемо да критикујемо или хвалимо, најважније је да то чинимо са историјске позиције, објективно и непристрасно, процењујући на основу докумената, а да нам то буде могуће и доступно старају се установе попут Архива Југославије". Министар Брадић отворио је изложбу архивских докумената "Југословенске владе 1918-2006" аутора др Гојка Маловића и Душана Јончића. Поводом јубилеја Архив Југославије је издао је брошуру, каталог издања, часопис Архив и Библиографију часописа.

Госте Архива Југославије, представнике архива из Русије, примио је министар Небојша Брадић

55 година од оснивања Архива

Почетком 2005. године навршило се 55 година од оснивања Државне архиве ФНРЈ, односно Архива Југославије а данас Архива Србије и Црне Горе. Тим поводом председник Србије и Црне Горе Светозар Маровић одликовао је Архив Орденом рада "за изузетан допринос у обради, сређивању и заштити архивске грађе, као и за нарочите заслуге у развијању и унапређењу архивске делатности и очувању културних добара", како је образложено у Повељи о одликовању, потписаноj 28. септембра 2005. године.

Високо одликовање уручено је 19. октобра 2005. године у Архиву СЦГ када је обележена годишњица. Поводом јубилеја представљена је прва књига едиције Извори за међународне односе 1930-1940, Извештаји Министарства иностраних послова Краљевине Југославије 1930. Књигу су приредили историчари Архива СЦГ Нада Петровић и Саша Илић. О књизи су говорили др Момчило Павловић и проф. др Милан Ристовић. Истог дана отворена је и изложба архивских докумената Дипломатија Краљевине Југославије 1918-1941.

Педесетогодишњица Архива Југославије

Архив Југославије обележио је 50 година од оснивања и рада и тим поводом одржано је низ манифестација:

20. јануар Прослави 50. годишњице Архива Југославије присуствовали су, између осталих представника међународне архивске заједнице, и генерални секретар Међународног архивског савета (МАС-а) г. Јоан Ван Албада и председник Европског одбора МАС-а, г. Ерик Норберг који су за југословенске архивске посленике одржали предавања у сали Архива. Г. Јоан Ван Албада говорио је о кодексу архивиста и професионализму у архивистици, а тема г. Норберга била је "Архиви, историја и демократија".
21. јануар Потписани су споразуми о продужењу важности Протокола о сарадњи између Државне архивске службе Руске Федерације и Архива Југославије за период од 2000. до 2004. године, као и између Националног архива Румуније и Архива Југославије за период од 2000. до 2002. године.
У Централном клубу Војске Југославије одржана је Свечана академија, отворена изложба оригиналних докумената "Пола века Архива Југославије" и представљене су најновије публикације Архива: Монографија "Архив Југославије 1950-2000." и Водич кроз фондове Краљевине Југославије.
У Архиву Србије вођени су разговори о положају архива у нашој земљи, а посебно о положају архива на Косову.
22. јануар Обилазак Новог Сада и Архива Војводине. Обиласком и кроз разговор са надлежнима, страни гости су се упознали са обимом, врстом и стањем архивске грађе у Архиву Војводине.

Педесетогодишњица Архива Југославије био је и повод да "Југомарка" изда пригодну марку, номиналне вредности 10 динара, и коверат првог дана (ФДЦ).

Признања

Удружење ликовних уметника Србије захвалило се Архиву Југославије на сарадњи приликом припреме изложбе Историјски моменти из живота Уметничког павиљона "Цвијта Зузорић" 1928-1945.

Архив Југославије награђен је, за трајни допринос култури Београда, Изванредним златним беочугом за 2015. годину, највишим годишњим признањем Културно – просветне заједнице Београда. Свечаност је одржана 14. априла 2016. године на Великој сцени Народног позоришта. Признање је примио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије.

Национални архив Индонезије доделио је највише признање историчарима проф. др Љубодрагу Димићу са Филозофског факултета у Београду, др Александру Раковићу, научном сараднику у Институту за новију историју Србије и Миладину Милошевићу, в.д. директора Архива Југославије за "изванредну посвећеност заштити, чувању, истраживању и објављивању дипломатске архивске грађе", за зборник докумената на српском и енглеском језику "Југославија – Индонезија 1945-1967: истраживања и документа".

"Златна архива" из Фондације Александра Арнаутовића додељују се заслужном појединцу и архивској установи. Комисија за доделу награда Архива Србије доделила је "Златну архиву" за допринос архивској струци за 2014. годину Митру Тодоровићу, архивском саветнику у Архиву Југославије. Нашем колеги додељена је скулптура "Минијатура Архива Србије" рад вајара Зорана Ивановића и повеља, 15. децембра 2014.

На свечаности поводом Дана архива у Србији и 115 година од оснивања Архива Србије, 13. децембра 2013. године, уручена је годишња награда "Задужбине Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић" и две равноправне награде "Златна архива" фонда Александра Арнаутовића "...врсном и изузетно заслужном истакнутом архивисти" – Миладину Милошевићу, в..д. директору Архива Југославије и Нади Петровић, начелнику Одељења за информисање, објављивање архивске грађе и међународну сарадњу.

Амбасадорка Републике Кубе у Србији уручила је Архиву Југославије признање за рад на реализацији изложбе "БЕОГРАД - ХАВАНА 70 година од успостављања дипломатских односа".

На свечаној академији "60 година Архива Републике Српске", у Банском двору, у присуству бројних државних званичника, Архив Републике Српске доделио је Захвалницу Архиву Југославије "за сарадњу на очувању и заштити архивске грађе и историјског памћења". Захвалницу је примио в. д. директор Архива Југославије Миладин Милошевић.

Поводом стогодишњице обележавања формирања Другог пешадијског пука првог позива "Књаз Михаило" - Гвоздени пук, једне од најелитнијих војних јединица у историји Србије, Општина Прокупље доделила је Архиву Југославије Плакету у знак признања за чување извора који говоре о Гвозденом пуку. Плакета је уручена Миладину Милошевићу, в.д. директора Архива Југославије, у Народном музеју Топлице у Прокупљу, на дан централне прославе 8. октобра 2012. године.

Поводом дана Филолошког факултета Архиву Југославије додељена је Повеља захвалности за изузетан допринос и сарадњу у чувању и неговању српске културне баштине. Повеља је уручена Миладину Милошевићу, в.д. директора Архива Југославије, 5. октобра 2012. године.

Датум измене стране: 08.04.2021.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |