Где се налази?

noseca slika

Архив Југославије се налази на ободу центра Београда, у делу града који се зове Сењак. То је резиденцијални део Београда, који се простире од Београдског сајма и Булевара војводе Мишића до Булевара војводе Путника. Крај је питом. Чине га бројне породичне куће (међу којима има и врло репрезентативних) и неколико јавних грађевина, као што су: манастир Ваведење, Музеј краља Петра I, Факултет ликовних уметности, Музеј афричке уметности, неколико амбасада и резиденција амбасадора. Иза архива налази се неколико продавница прехрамбених производа, пар ресторана, кафића, по једна банка и бензинска пумпа. Релативно близу, са јужне стране брда, налази се Топчидерски парк са Конаком кнеза Милоша, црквом Светог Петра и многим мањим споменицима.

Положај Архива је маркантан: смештен је у репрезентативном здању на врху брда, на Топчидерској звезди, великом кружном току у који се сливају Булевар војводе Путника и улице Топчидерски венац, Ужичка, Толстојева и Андре Николића. Његова масивна жута зграда видљива је са Калемегдана, мостова преко Саве и из Новог Београда.

Важна напомена: званична адреса Архива Југославије је Васе Пелагића 33, али ако би сте у ваш навигациони уређај унели тачну адресу, упутио би вас директно на зид задњег дворишта. Једини улаз у здање налази се на супротној страни, на сâмој Топчидерској звезди, поред малог јавног паркинга.


Како доћи?

Уколико немате сопствени превоз или не практикујете вожњу таксијем, можете да се довезете у Архив аутобуским линијама 34 и 44. Линија 44, на свом путу од Дунав станице, стаје на Тргу Републике, пролази Коларчевом улицом, Тргом Николе Пашића, скреће у Улицу кнеза Милоша, преко Мостарске петље и наставља до станице Топчидерска звезда, одакле вам преостаје да препешачите пар десетина корака до капије Архива. Минибус на линији 34 повезује Бањицу са Сењаком. Он је погодан за све који би дошли Беовозом или неком другом железничком линијом, јер има стајалиште испред железничке станице Београд-центар (Прокоп).

 • Из центра града

  Уколико не желите да чекате линију 44 можете да користите и неке друге линије градског превоза: аутобус бр. 37, чија се траса поклапа са трасом линије 44 почев од станице Душанова, па све до станице Милоша Поцерца. На овом месту сиђите и сачекајте тролејбуске линије 40 и 41, које ће вас превести једну станицу, до стајалишта Рудо (изнад железничке станице Београд-центар). Одатле пођите пешке пошумљеним Булеваром војводе Путника до Топчидерске звезде (раздаљина од станице Рудо до Архива је око 1km).

 • Из Земуна или Новог Београда

  Уколико је Земун Ваша полазна тачка, пођите аутобуском линијом 88. Почетна станица се налази на Кеју ослобођења. Линија пролази кроз Булевар Михаила Пупина, поред зграде општине Нови Београд (у чијем суседству се налази Архив града Београда), кроз Булевар Арсенија Чарнојевића, преко моста Газела, до Београдског сајма. Овде сиђите, прођите кроз подземни пролаз, па поред сењачке пијаце и ту сачекате линије 34 и 44 на њиховој почетној станици. Одатле ће вас аутобус одвести Улицом Васе Пелагића право до Топчидерске звезде.

 • Из правца Чукарице

  Све линије градског превоза које из правца Чукарице иду према центру града и оне које у Нови Београд иду преко моста Газела заустављају се код Београдског сајма. Ево списка: трамвајске линије 3, 3L, 12 и 13, аутобуске линије 23, 37, 51, 52, 53, 55, 56, 56L, 58, 88, 91, 92, 511, 551 и 553. Одатле дођите до сењачке пијаце и сачекајте линије 34 и 44.

 • Из правца Вождовца

  Ова пространа градска општина је слабије повезана са Сењаком. Аутобуске линије 17 и 18, долазећи из правца Булевара Франше д'Епереа, стају на Мостарској петљи, одакле Вам предстоји напорно пешачење до Топчидерске звезде. Линија 55 стаје код Београдског сајма и Мостарске петље и врло је корисна уколико Вам је потребна веза до Народне библиотеке.

Датум измене стране: 04.04.2021.

2024. Архив Југославије

 • |
 • |
 • |
 • |