Током 2016. године радници Архива присуствовали су следећим скуповима:

Датум:  12–14. октобар 2016

Место:  Тара (Србија)

Тема скупа:  "Вредновање архивске грађе"

У организацији Архивистичког друштва Србије, након тридесетак година паузе, а први пут у држави Србији, организовано је међународно архивистичко саветовање са темом Вредновање архивске грађе. На планини Тари, у хотелу "Оморика", од 12 до 14. октобра 2016, у присуству 250 гостију, своја излагања су поднела 24 архивиста из Србије и држава у окружењу. На саветовању су учествовале две представнице Архива Југославије. Уводно излагагање Валоризација архивске грађе као културне баштине је поднела др Бранка Докнић, у оквиру првог радног дана на коме су се теме односиле на општа питања валоризације архивске грађе. Другог дана излагања аутори су предочили своја практична искуства у раду са регистратурском грађом. Тема рада који је представила Радмила Недељковић била је Валоризација регистратурске и архивске грађе "Филмских новости".


Датум:  24–25. октобар 2016

Место:  Трст (Италија)

Назив скупа:  "26. међународни архивски дан"

Тема скупа:  "Заштита података (приватност, осетљиви подаци, правна заштита)" и "Коришћење архивске грађе (употреба у научне, правне и јавне сврхе - изложбе, публикације, конференције)"

У организацији Међународног института за архивистичке науке из Трста и Марибора, у Трсту је 24. и 25. октобра 2016. године, одржан 26. међународни архивски дан. Овај скуп архивиста је окупио је велики број гостију из свих крајева света, а из Архива Југославије своје радове су излагале Светлана Перовић Ивовић и др Бранка Докнић. Тема рада Светлане Перовић Ивовић, конзерватора саветника, била је Изазови излагања архивске грађе, улога конзерватора и услови излагања у Архиву Југославије, а др Бранке Докнић Коришћење архива у научне сврхе.

 

Др Бранка Докнић је изабрана за члана Борда словенских земаља и за посматрача Генералне скупштине Института.


Датум измене стране: 20.01.2022.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |