2021. - СРБИЈА-МЕКСИКО, 75 година дипломатских односа

Место и датум отварања изложбе:Aрхив Југославије, Београд, 1. новембар 2021.

Изложбу отворио: Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије

Организација: Министарство спољних послова Републике Србије, Амбасада Сједињених Мексичких Држава и Архив Југославије

Аутори изложбе: Милош Марковић, Јелена Томовић-Бајић, Зорица Аврамовић Живковић, Дејан Биволаревић, Ранка Рађеновић, Драган Теодосић

Информативно средство: најавни плакат, каталог


Поводом обележавања 75 година дипломатских односа Србије и Мексика, приређена је изложба архивских докумената, која је плод сарадње Министарства спољних послова Републике Србије, Амбасаде Сједињених Мексичких држава и Архива Југославије.

На отварању изложбе говорили су: др Милан Терзић, директор Архива Југославије, Њ.Е. Феликс Корона, амбасадор Сједињених Мексичких држава у Београду и мр Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије, који је уједно и отворио изложбу.

Присутнима се, у својству домаћина, прво обратио директор Архива Југославије рекавши да Архив Југославије наставља са обележавањем важних догађаја из наше историје и да је сада реч о изложби посвећеној 75. годишњици дипломатских односа са Мексиком, који у овој години обележава и 200 година независности због чега упућујемо најсрдачније честитке. "Историјске чињенице нам говоре да су дипломатски односи успостављени након Другог светског рата, 1946. године. Упркос географској удаљености, архивска документа нам указују на историјски континуитет ових односа. О томе говоре и посете на највишем нивоу, председника Тита Мексику 1963. и 1976, као и мексичких председника Београду 1963, 1974. и 1985. Писма и поруке највиших званичника, посете парламентарних, привредних, културно-просветних и других делегација, као и међудржавни уговори, речито говоре о интензитету ове сарадње". Своје излагање г. Терзић је завршио речима: "Ова изложба је добра прилика да се подсетимо на континуитет ових односа, на остварено пријатељство које је временом прерасло у традицију. То је добра полазна тачка да се тако настави и у будућности".

Амбасадор Сједињених Мексичких држава Њ.Е. Карлос Феликс Корона изразио је задовољство што учествује у отварању изложбе када Мексико и Република Србија обележавају 75 година непрекидних дипломатских односа, проистеклих из споразума између председника Мексика Мануела Авиле Камача и шефа државе СФР Југославије маршала Јосипа Броза Тита, 24. маја 1946. године. Господин амбасадор је нагласио да је ова важна одлука била почетак изградње чврстог односа пријатељства и разумевања, заснованог на узајамном поштовању и жељи за сарадњом између нација које деле сличне вредности и циљеве у променљивим међународним околностима. "Од када је Мексико отворио Амбасаду у Београду, никада није затворио њена врата и увек је био уз српски народ током историјског процеса који је довео до распада Југославије и консолидације Србије као земље наследнице. Од тада, у складу са својим спољнополитичким принципима и дубоким пријатељством са српским народом, Мексико се залагао за поштовање суверенитета и територијалног интегритета Србије". Истакавши да су у ових 75 година дипломатских односа интензиван политички дијалог на највишем нивоу, и ширење све веће мултикултурне и академске размене чврсти темељи за проширење и учвршћивање узајамних веза и у другим областима у наредним годинама, господин Карлос Феликс се у име Амбасаде најискреније захвалио Архиву Југославије и Министарству спољних послова Србије на прикупљању грађе за изложбу која је сведочанство и приказ историје дипломатских односа.

Пожелевши присутнима добродошлицу на архивску изложбу, тј. путовање кроз историју 75 година дипломатских односа између Републике Србије и Сједињених Мексичких Држава, државни секретар Немања Старовић нагласио је да је то изузетна прилика да се присетимо историје нашег пријатељства и још више приближимо наша два народа и културе, истакавши да поставка обухвата најзначајнија документа из фондова и збирки која сведоче о дипломатским, културним, економским односима двеју држава, те илуструје традиционално пријатељске односе између две земље који нису никада прекидани. "Билатералне односе Републике Србије и Сједињених Мексичких Држава и данас карактеришу традиционално пријатељство и сарадња, засновани на међусобном уважавању и подршци. Наше две земље деле снажну посвећеност темељним начелима међународног права и заједничке погледе на бројне међународне проблеме. Република Србија остаје посвећена пријатељству и снажној сарадњи са Сједињеним Државама Мексика. Обележавање овог јубилеја даје нам подстицај да у наредним годинама наставимо да јачамо пријатељске везе Србије и Мексика. Наставићемо да трагамо за свим тачкама сусретања и темама на којима можемо да сарађујемо. Србија и Мексико били су и остаће искрени партнери увек спремни да поделе одговорност спровођења заједничке изградње равноправнијег и просперитетнијег света". На крају свог излагања, господин Старовић је прогласио изложбу отвореном и позвао на њено разгледање.

За посетиоце изложба ће бити доступна до 3. децембра 2021. године, сваког радног дана у периоду 9-16 часова.


Датум измене стране: 07.09.2022.

2023. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |