2018. - СРБИЈА - РУСИЈА, ЈУГОСЛАВИЈА - СССР

Место и датум отварања изложбе:Aрхив Југославије, Београд, 26. новембар 2018.

Изложбу отворио: Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије

Организација: Архив Југославије и Архив Србије

Аутори изложбе: др Алексеј Тимофејев, др Горан Милорадовић, др Александар Животић

Информативно средство: каталог PDF плакат

Гостовања изложбе


На отварању изложбе говорили су: др Милан Терзић, директор Архива Југославије, др Мирослав Перишић, директор Архива Србије, Њ. Е. господин Александар Чепурун, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији и Ивица Дачић, први подпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије, који је уједно и отворио изложбу.

 

По отварању, господа Ивица Дачић и Александар Чепурин разгледали су изложбу уз вођење аутора. На поставци, у форми плаката, представљено је око 350 докумената и фотографија из фондова и збирки Архива Србије, Архива Југославије и Архива спољно-политиче историје Русије, који говоре о најважнијим догађајима из историје међусобних односа двеју држава. Посебан део изложбе посвећен је дипломатским представницима, почев од 1838. године, од када су званично успостављени дипломатски односи између две земље, до данашњих дана. Поставка садржи и део објављених књига на тему међусобних веза.

Изложбу, прати двојезични каталог на српском и руском језику. Аутори изложбе и каталога су др Алексеј Тимофејев, др Горан Милорадовић и др Александар Животић.

Изложба ће за посетиоце бити отворена сваког радног дана, до 16. децембра 2018. године.


Гостовања изложбе

НЕГОТИН, 6. јун 2019.

Изложба докумената СРБИЈА-РУСИЈА, ЈУГОСЛАВИЈА-СССР, која говори о 180 година дипломатских односа две земље, а приредили су је Архив Србије и Архив Југославије, отворена је 6. јуна 2019. године у Историјском архиву Неготина. На отварању су говорили Ненад Војиновић, директор историјског архива Неготина, др Милан Терзић, директор Архива Југославије и Денис Круглов, аташе Одељења за културу Амбасаде Руске Федерације у Београду, који је уједно и отворио изложбу.

Поставка ће у Историјском архиву Неготина бити изложена до краја јуна 2019. године.

КРАЉЕВО, 9. мај 2019.

Поводом обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом, у организацији Историјског архив Краљево, у Свечаној сали Градске управе града Краљева, отворена је изложба СРБИЈА-РУСИЈА, ЈУГОСЛАВИЈА-СССР. Заједничка поставка Архива Србије и Архива Југославије, чији су аутори др Алексеј Тимофејев, др Горан Милорадовић и др Александар Животић, посвећена је 180. годишњици успостављања дипломатских односа између Србије и Русије и приказује архивску грађу и део објављених књига на тему међусобних односа, који датирају од 1838. године.

Приликом отварања изложбе Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево, оценила је, да је најзанимљивији део изложбе онај који говори о периоду Другог светског рата, где се одлично прави генеза преласка са једне на другу власт, и где се види да постоји државно-правни паралелизам до 1943. године, када након тога комунисти, захваљујући сарадњи са СССР-ом, полако преузимају власт на територији Југославије, да би касније и званично формирали Демократску Федеративну Југославију.

Игор Бојко, други секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији, присутнима је честитао Дан победе и нагласио да му је марш на улицама града Краљева, у оквиру манифестације "Бесмртни пук", био посебно и непоновљиво искуство, и да је обележавање овог датума веома важно за младе генерације, јер је то одлична прилика да одамо почаст нашим прецима и да сазнамо више о њиховим подвизима.

Вукман Ракочевић, заменик градоначелника, истакао је да овај дан све учи и опомиње и подсећа на све оне који су положили животе да ми би данас живели у слободи, и додао да је цео 20. век био век страдања српског народа, а да овим даном и овим чином одајемо пошту свим људима који су погинули у ратовима.

УЖИЦЕ, 25. април 2019

После Београда, изложба докумената СРБИЈА-РУСИЈА, ЈУГОСЛАВИЈА-СССР, коју су поводом обележавања 180 година дипломатских односа две земље приредили Архив Србије и Архив Југославије, преселила се у Ужице, где је у Историјском архиву Ужица отворена 25. априла 2019. године.

 

Присутнима су се на њеном отварању обратили заменик градоначелника Ужица, директор Архива Југославије др Милан Терзић, директор Историјског архива Ужица, Жељко Марковић и господин Денис Круглов, аташе у Одељењу културе Амбасаде Руске Федерације у Београду, који је уједно и отворио изложбу.

 

Поставка ће у Историјском архиву Ужица бити изложена до краја маја 2019. године.

БЕОГРАД (Калемегдан - Савско шеталиште), 26. децембар 2018.

Изложба СРБИЈА-РУСИЈА, ЈУГОСЛАВИЈА-СССР отворена је на Калемегдану 26. децембра 2018. године. На 30 паноа великог формата, приказано је око 150 изабраних докумената из обимније првобитне поставке која је била изложена у Архиву Југославије (26. новембар - 20. децембар 2018.).

На отварању изложбе говорили су: др Милан Терзић, директор Архива Југославије, Њ.Е. господин Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији и господин Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије. По отварању су двојица, од три аутора, др Алексеј Тимофејев и др Горан Милорадовић, водили кроз изложбу.

 

Изложба ће посетиоцима Савског шеталишта бити доступна и током празника, до половине јануара 2019. године.

Датум измене стране: 28.02.2022.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |