Промоција зборника Сусрети и разговори на највишем нивоу руководилаца Југославије и СССР, 1946-1964, том I

Београд, 10. јул 2014.

 

У присуству бројних званица из јавног, друштвеног и културног живота у Архиву Југославије одржана је промоција Првог тома Зборника докумената ЈУГОСЛАВИЈА – СССР, Сусрети и разговори на највишем нивоу руководилаца Југославије и СССР, 1946–1964,том I, заједничког пројекта Архива Југославије, Федералне архивске агенције Руске Федерације, Руског државног архива новије историје и Института славистике Руске академије наука. Зборник су приредили Љ. Димић, М. Милошевић и Н. Пантелић са српске стране и Л. Величанскаја, Т. Џалилов, М. Кишкина-Ивањенко и А. Стикалин са руске стране. Предговор на српском језику написао је проф. др Љубодраг Димић, а на руском др Леонид Гибиански. Издавач Зборника је Архив Југославије, установа културе од националног значаја. Присутне је поздравио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије. О књизи су говорили: др Андреј Артизов, руководилац Федералне архивске агенције Руске Федерације, др Наталија Томилина, директор Руског државног архива новије историје, проф. др Мира Радојевић, Катедра за историју Филозофског факултета и проф. Др Љубодраг Димић, дописни члан САНУ.

Истакнуто је да ова публикација представља наставак успешне сарадње српских и руских архива. Она осветљава развитак совјетско-југословенских односа, почев од последњег сусрета Ј.В. Стаљина и Ј.Б. Тита, 27. маја 1946. године, до последњег сусрета Н.С. Хрушчова и Ј.Б. Тита, 6. јуна 1964. године. Публиковани су недавно декласификовани документи из фонда Н.С. Хрушчова (РГАНИ) и они из фондова Архива Југославије. Грађа пред нама осветљава развитак совјетско-југословенских односа, како на пољу државних односа, тако и на пољу међупартијских веза током осамнаест година. Објављени су стенограми сусрета и разговора између совјетских и југословенских делегација на највишем нивоу, које су предводили Н.С. Хрушчов и Ј.Б. Тито, забелешке о међусобним разговорима председника двеју земаља, као и оне са државним и политичким делатницима.

Као посебно значајни истакнути су: реферат Н.С. Хрушчова на јулском (1955) Пленуму ЦК КПСС "О резултатима совјетско-југословенских разговора", са свим припремним материјалима уз реферат, укључујући примедбе А.И. Микојана, посвећених анализи прве посете Н.С. Хрушчова Југославији после дужег прекида односа; Информација Н.С. Хрушчова о разговорима са Ј.Б. Титом и другим југословенским руководиоцима током његовог боравка у Југославији, септембра 1956; Информација о боравку Ј.Б. Тита са југословенским руководиоцима на Криму у септембру-октобру 1956. године, коју је Хрушчов послао Президијуму ЦК КПСС.

Наглашено је да је археографска обрада текстова докумената извршена у сагласности са опште усвојеним правилима за издавање историјских докумената и узимања у обзир особености партијске документације. Документа публикована у зборнику у већини случајева су оригинали: текстови – куцани машином; потписи, белешке, по правилу су – аутографи.

Датум измене стране: 18.11.2021.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |