„СРПСКИ НАРОД И ЈУГОСЛОВЕНСКА ДРЖАВА – ВОЈСКА 1918–1992“

Место и датум отварања изложбе:Архив Југославије, Београд, 26. јануар 2023.

Изложбу отворио: Пуковник доц. др Иван Вулић

Организација: Архив Југославије

Аутори изложбе: Драган Теодосић и Јелена Ђуришић

каталог PDF, најавни плакат,


У четвртак 26. јануара 2023. године са почетком у 13 часова у Архиву Југославије свечано је обележен Дан Архива Југославије отварањем изложбе архивских докумената „Српски народ и југословенска држава – војска 1918–1992“.

У питању је друга по реду изложба из дугогодишњег пројекта Архива Југославије у оквиру кога је замишљено да се прикаже однос југословенског друштва према одређеним питањима (спољној политици, војсци, вођама (краљ Александар I Карађорђевић и Јосип Броз Тито), празницима…). Изложбу прати каталог у коме се налазе два текста предговора о војсци Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца/Југославије (1918–1941) и Југословенској народној армији (1945–1992), аутора пуковника проф. др Далибора Денде из Института за стратегијска истраживања Универзитета Одбране и др Марка Милетића из Института са савремену историју, уједно и стручних консултаната. Изложба прати текстове аутора и приказује однос југословенског друштва и државе према војсци као и однос војске према држави и друштву у периоду од 1918. до 1992. године, односно од формирања војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1918. до престанка постојања Југословенске народне армије 1992. године. Аутори изложбе и каталога су Драган Теодосић, виши архивист и руководилац Одељења за објављивање архивске грађе и међуархивску сарадњу и Јелена Ђуришић, архивски саветник.

На отварању изложбе говорили су директор Архива Југославије др Милан Терзић и пуковник доц. др Иван Вулић, проректор за научноистраживачку делатност Универзитета одбране.

На самом почетку др Милан Терзић, директор Архива Југославије, поздравио је присутне, посебно представнике Министарства одбране: пуковника доц. др Ивана Вулића, пуковника Сашу Станковића из Генералштаба Војске Србије, пуковника ванр. проф. др Срђана Благојевића, начелника Војне академије, проф. др Далибора Денду са Института са стратегијска истраживања Универзитета одбране (једног од аутора предговора), пуковника Петра Ивановића, директора Војног архива и потпуковника Биљану Пашић, директорку Медија центра „Одбрана“; затим представника Министарства културе Републике Србије Милоша Гајића, саветника у Министарству; директоре Државног архива Републике Северне Македоније и Архива Републике Српске, др Емила Крстеског и др Бојана Стојнића; бројне представнике дипломатског кора акредитованог у Републици Србији, као и директоре и представнике осталих архивских и других институција у Републици Србији.

Директор Терзић истакао је важност Архива Југославије као институције културе у Републици Србији и осврнуо се на значај саме изложбе као део ширег пројекта Архива Југославије и значаја војске који је имала у југословенском друштву. Истакао је да је ово обележавање Дана Архива Југославије утолико значајније што се након три пандемијске године обележава у великом броју присутних. На крају је поменуо да је Архив Југославије током периода пандемије Ковид-19 од 2020 до 2023. године имао разгранату издавачку делатност.

Пуковник доц. др Иван Вулић, поздравио је присутне испред Министарства одбране Републике Србије и на основу материјала које су припремили аутори предговора пуковник проф. др Далибор Денда и др Марко Милетић, дао кратак преглед значаја војске за југословенско друштво у периоду од 1918. до 1992. године, након чега је отворио изложбу.

 


Датум измене стране: 27.02.2023.

2024. Архив Југославије

  • |
  • |
  • |
  • |