Ноћ музеја у Архиву Србије и Црне Горе

Архив Србије и Црне Горе је једини архив у Београду који је ове године учествовао у традиционалној културној манифестацији Ноћ музеја, у намери да део своје драгоцене и богате архивске грађе – ризнице памћења и сведочанства прошлости – приближи широј јавности.

Бројни посетиоци су 17. маја 2008. године, од 18 часова до 2 сата после поноћи имали прилику да виде две изложбе: Дипломатија Краљевине Југославије 1918–1941 и Југословенска исељеничка периодика у Северној и Јужној Америци 1914 -1945.

 

Data/Images/nm08_01_s_no1.jpg

Data/Images/nm08_02_s.jpg

Data/Images/nm08_03_s.jpg

Data/Images/nm08_04_s.jpg

 

Стална поставка Дипломатија Краљевине Југославије 1918–1941. године, на којој су изложени укази о постављењу појединих посланика (амбасадора) КЈ, фотографије министара иностраних послова КЈ, зграде посланстава, преписка дипломата и др., била је допуњена дипломатском униформом I класе (за посланике) и II класе (за саветнике у посланствима). Посетиоци су имали прилику да први пут виде униформу I класе коју је носио изванредни посланик и опуномоћени министар др Владимир Милановић, посланик КЈ у Берну 1939. и Софији 1940. године. Дипломатску униформу II класе, др Владимир Милановић је носио док је био саветник у посланствима КЈ у Букурешту и Лондону 1932, 1935. и 1936. године. Посланичка униформа се облачила у посебним приликама: приликом предаје акредитивних писама, на дан краљевог рођендана, дан уједињења, приликом благодарења у цркви и за време других важних догађања. Униформе је Архиву за Ноћ музеја љубазно уступио Јован М. Милановић, а потом их је предао Историјском музеју Србије као поклон.

 

Data/Images/nm08_05_s.jpg

лево - униформа II класе
десно - униформа I класе

Data/Images/nm08_06_s.jpg

Јован М. Милановић,
дародавац униформи

Data/Images/nm08_07_s.jpg

Јован М. Милановић,
дародавац униформи

Data/Images/nm08_08_s.jpg

 

 

Поставка Југословенска исељеничка периодика у Северној и Јужној Америци од 1914 - 1945. омогућила је посетиоцима да виде бројне оригиналне новине и листове који сведоче о интензивној публицистичкој делатности југословенских исељеника и њиховим настојањима да и на тај начин у америчком амбијенту, који је топио националну свест досељеника, очувају осећај припадности завичају и изворној националној култури. Посетиоци су имали прилику да виде примерке најважнијих гласила југословенских исељеничких заједница, међу којима се издваја лист америчких Срба, Американски србобран, који у континуитету излази од 1906. до данас у Америци.

Новости
  1. ICA
  2. Министарство културе Републике Србије
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS