2018. - "BEOGRAD - TUNIS: vek prijateljstva"
Pročitaj mi
Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_korice.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 12. jun 2018.
Izložbu otvorila: Tamara Rastovac-Sijamašvili, zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije, Ambasada Republike Tunis u Beogradu i Diplomatski arhiv Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Autori izložbe: Dušan Jončić i Ranka Rađenović 
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (2.7 MB), plakat

Arhiv Jugoslavije priredio je izložbu arhivskih dokumenata Beograd - Tunis: vek prijateljstva. Diplomatski odnosi od uspostavljanja do danas. Izložba je plod saradnje sa Ambasadom Republike Tunis u Beogradu, Nacionalnim arhivom Tunisa i Diplomatskim arhivima Srbije i Tunisa.

Na otvaranju izložbe, 12. juna 2018. godine, u prisustvu gostiju, predstavnika diplomatskog kora u Republici Srbiji, predstavnika naučnog i kulturnog života, kolega, prisutne je pozdravio dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije rekavši da Arhiv nastavlja tradiciju priređivanja izložbi o diplomatskim odnosima. Kad je reč o Tunisu, kao u ovom slučaju, priča o odnosima poklapa se sa Prvim svetskim ratom, kada se od januara do marta 1916. godine 17.814 izbeglih Srba, bolesnih i ranjenih, iskrcalo u Bizerti, na oporavak i lečenje.

Zatim se prisutnima obratio Nj.E. Sejf Ala Režeb, ambasador Republike Tunis u Republici Srbiji, istakavši da naslov izložbe "Beograd-Tunis: vek prijateljstva", označava vek solidarnosti, poštovanja, razumevanja i saosećanja između Tunisa i Srbije. Tunis i danas pamti da je Jugoslavija bila među prvim zemljama koje su priznale njegovu nezavisnost. Ovako iskazana simpatija i solidarnost postavile su osnovu za odlično razumevanje dve zemlje, posebno dva lidera, predsednika J.B. Tita i Habiba Burgibe.

U ime ministra spoljnih poslova g. Ivice Dačića i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije govorila je gospođa Tamara Rastovac-Sijamašvili, zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova, istakavši da joj je veliko zadovoljstvo i čast da otvori izložbu, jer je prijateljstvo započeto u teškim vremenima trajnije od onog rođenog u zadovoljstvima i radosti. Dobre odnose potvrđuje i činjenica da je još na snazi Sporazum o ukidanju viza između dve zemlje, koji datira iz ranijih vremena, a predstavlja prvi sporazum takve vrste potpisan sa nekom od afričkih zemalja, kao i da je u decembru prošle godine Beograd ugostio ministra spoljnih poslova Tunisa, kao prvog visokog funkcionera Tunisa, posle 1991. godine.

Zahvaljujući se na kraju svog govora organizatorima, priređivačima i domaćinima izložbe, gospođa Sijamašvili je rekla da nas njeni ekponati obavezuju da postojeće prijateljstvo i saradnju sačuvamo i dodatno učvrstimo i osnažimo. Posle ovih reči izložba je zvanično otvorena.

Izložba, koju su priredili Dušan Jončić i Ranka Rađenović sadrži 150 dokumenata i fotografija i prati je dvojezični, srpsko–francuski katalog.

Izložba će biti otvorena do 25. juna 2018, svakog radnog dana (ponedeljak-petak) od 10 do 16 časova.

 

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_01_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_03_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_04_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_05_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_06_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_07_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_08_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_09_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_10_s.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS