2000. година - Педесетогодишњица Архива Југославије
Прочитај ми

Архив Југославије обележио је 50 година од оснивања и рада и тим поводом одржано је низ манифестација:

 20. јануар

Прослави 50. годишњице Архива Југославије присуствовали су, између осталих представника међународне архивске заједнице, и генерални секретар Међународног архивског савета (МАС-а) г. Јоан Ван Албада и председник Европског одбора МАС-а, г. Ерик Норберг који су за југословенске архивске посленике одржали предавања у сали Архива. Г. Јоан Ван Албада говорио је о кодексу архивиста и професионализму у архивистици, а тема г. Норберга била је "Архиви, историја и демократија".

 

 21. јануар

Потписани су споразуми о продужењу важности Протокола о сарадњи између Државне архивске службе Руске Федерације и Архива Југославије за период од 2000. до 2004. године, као и између Националног архива Румуније и Архива Југославије за период од 2000. до 2002. године.

У Централном клубу Војске Југославије одржана је Свечана академија, отворена изложба оригиналних докумената "Пола века Архива Југославије" и представљене су најновије публикације Архива: Монографија "Архив Југославије 1950-2000." и Водич кроз фондове Краљевине Југославије.

У Архиву Србије вођени су разговори о положају архива у нашој земљи, а посебно о положају архива на Косову.

 

 22. јануар

Обилазак Новог Сада и Архива Војводине. Обиласком и кроз разговор са надлежнима, страни гости су се упознали са обимом, врстом и стањем архивске грађе у Архиву Војводине.


Педесетогодишњица Архива Југославије био је и повод да "Југомарка" изда пригодну марку, номиналне вредности 10 динара, и коверат првог дана (ФДЦ).

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS