БЕОГРАД-БРАЗИЛИЈА - 80 година дипломатских односа
Data/Images/aj_9_izl58_nasl_kat_m.jpg

Место и датум отварања изложбе: Aрхив Југославије, Београд, 15. новембар 2019.
Изложбу отворили: др Милан Терзић, директор Архива Југославије и Њ.Е. Едуардо Ботеља Барбоса, амбасадор Савезне Републике Бразил у Републици Србији
Организација: Архив Југославије и Амбасада Савезне Републике Бразил у Републици Србији
Aутор изложбе Драган Теодосић
Информативно средство: каталог Преузмите каталог у pdf формату (2.8 МB), плакат

Национални празник Савезне Републике Бразил (Дан Републике)  обележен је пријемом у Архиву Југославије и отварањем изложбе докумената БЕОГРАД-БРАЗИЛИЈА, 80 година дипломатских односа, 15. новембра 2019. године. Присутнима се прво обратио директор Архива Југославије, др Милан Терзић, рекавши да се изложбом и њеним отварањем обележава важан дан за историју Бразила, да ће изложена документа и сабрана у каталогу, као њеном пратећем делу, остати сведочанство добрих билатералних и пријатељских односа две земље. Изложбена поставка иде од успостављања дипломатских односа између два светска рата, са фотографијама акредитованих дипломатских представника, њиховим акредитивима, стенограмима разговора, дипломатским извештајима и другим документима који се чувају у Архиву Југославије. О интензитету сарадње говоре посете и сусрети највиших политичких представника две државе, а о дубини сарадње споразуми и уговори из свих области друштвених односа као што су трговина, култура, просвета, одбрана, поморство, гостовања изложби.

Уз честитке поводом Националног празника Бразила директор Архива је завршио свој говор, а реч је преузео Њ.Е. Едуардо Ботеља Барбоса, амбасадор Савезне Републике Бразил, истакавши да је разлог окупљања не само прослава дана када је пре 130 година Бразил постао Република, већ и обележавање 80 успешних година дипломатских односа између две земље. Господин амбасадор се захвалио Архиву Југославије на пријатељској сарадњи, припреми и организовању изложбе, као и објављеном каталогу о дипломатским односима на основу импресивне збирке докумената који се чувају у поменутом архиву и подвукао да су две земље, упркос свим догађајима кроз које су прошле у протеклих 80 година, успевале да одрже добре односе и сарадњу.

Осврнувши се на данашње стање,  напоменуо је да је ове године министар спољних послова Ивица Дачић, представљајући српску владу, отпутовао у Бразил 1. јануара на инаугурацију председника Болсонара, и да је том приликом имао важне разговоре са представницима бразилских власти; да су пете по реду политичке консултације, одржаане у јулу, још једном потврдиле да су односи на високом нивоу; да је 141. Скупштина интерпарламентарне уније била изванредан и успешан састанак и да би везе између Бразилије и Београда ускоро требало да постану још плодоносније потписивањем више споразума.

Осим сарадње на нивоу влада бразилска страна је поносна и на неколико веома лепо примљених културних догађаја – "Дани Бразила" у Новом Саду, присутност Бразила на чувеном "Гитар Арт" фестивалу, популаризација бразилске класичне музике, популарност презентације и часова капуере на овим просторима. Што се тиче трговинских односа, Бразил је други по величини српски спољнотрговински партнер, у односу на обе Америке, а проширење билатералне трговине и инвестиција је стални циљ Амбасаде Бразила у Србији.

Поздравивши публику још јеном поводом празника, господин амбасадор је завршио своје излагање и позвао на разгледање изложбе.

Аутор изложбе и двојезичног српско-енглеског каталога који прати изложбу је Драган Теодосић.

Изложба ће за посетиоце бити отворена сваког радног дана, од 9-16 часова, до 5. децембра 2019. године.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Data/Images/izl_br_2019_1m.jpg

Data/Images/izl_br_2019_2m.jpg

Data/Images/izl_br_2019_3m.jpg

Data/Images/izl_br_2019_4m.jpg

Data/Images/izl_br_2019_5m.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS